logo

logo

Praktisk info

Knuter du bør kjenne

De første knutene

Overhåndsknop:
Er den enkleste knuten, den første de fleste lærer, og er en stoppeknop. Brukes til å hindre et tau i å løpe ut igjennom en trinse eller et hull. Den har riktignok en bakdel, er den hardt tildratt er den meget vanskelig å åpne igjen.
overhaandsknop


Åttetallsknop:
Da vil jeg heller anbefale Åttetallsknopen, den er lett å kjenne igjen da den ser ut som et åttetall, og den er lett å åpne igjen. Dette er knuten vi krever at knytes på enden av skjøtet på VG-jollene etter at det er tredd, slik at tauet ikke kan renne ut og vi mister riggen hvis en kullseiler.

Åttetallsknopen kan også brukes til å skjøte to taug, eller lage en fast løkke i enden av tauet - spesielt mye brukt av klatrere.

aattetallskop

 

 

De fire grunnknutene

Dette er de fire grunnknutene som man forventer at alle speidere behersker.


Dobbelt Halvstikk:
Denne knytes rundt noe, en stokk, i en ring, et taug eller annet som man kan få den rundt. Enkleste måten, er å lage to løkker, legge dem oppå hverandre i motsatt rekkefølge, og tre begge innpå. Men lær deg å knyte den ved å tre tauet rundt, krysse over seg selv, gå videre rundt samme veg, og la tauet så gå under seg selv. Da kan du knyte den også når du ikke har mulighet til å tre innpå.
Knuten brukes til å feste en taugende, og kan også brukes til å fortøye småbåter.
Husk bare et par ting: knuten kan lett løsne av seg selv hvis det ikke er litt belastning på en av endene, dessuten kan den bli helt umulig å åpne igjen hvis den er belastet veldig hårdt.

dobbelt_halvstikk
Du kan også knyte den om egen part, ta tauet rundt det du skal fortøye i, og så knyte dobbelt halvstikk om fortøyningstauet. dette er en mye tryggere måte å fortøye småbåter på enn å bare slå knuten direkte rundt noe.
dobb-halvst-egen_part


Pålestikk:
Dette er mulig den viktigste knuten å kjenne, og den bør du lære å knyte under alle forhold.
Det er en fast løkke i enden av et taug, og er enkel å åpne igjen selv om det har vært dratt hardt i tauet.

paalestikk


Båtsmannsknop:
Er fortsatt en av de fire grunnknutene, men bør fases ut. Knuten er flott til å knyte sammen en pakke, utmerket til å knytte tauendene når en beslår et seil, eller med løkker brukes til å knytte skoene. Mange tror den er flott til å skjøte to maken tau. Problemet er at knuten ikke er å stole på. Den kan meget lett gli, og kan lett vrenges slik at den slipper uten forvarsel. Den er forbudt å bruke av fjellklatrere, og er heller ikke godkjent av arbeidstilsynet ved sikring. Knuten har antagelig drept flere enn galgeløkken, da folk har trodd den var til å skjøte taug og brukt den til klatring eller sikring.
Til å skjøte to tau, bruk FLAGGSTIKK!

baatsmannsknop


Flaggstikk:
Dette er også en knute du bør kunne godt. Den er ypperlig til å skjøte to taug, og med variantene dobbelt flaggstikk / mangedobbelt flaggstikk er det ikke grenser for hvor forskjellige taugene kan være. Som navnet tilsier, brukes den også til å stikke flagglinen på flagget når du skal heise det. Egentlig heter knuten skostikk når den er knyttet på en bukt som vist på bildet, og flaggstikk når knyttet på et øye i enden av tauet, men nesten alle kaller begge variantene for flaggstikk - og det er jo den samme knuten.

flaggstikk
Hvis du ser riktig godt etter, vil du se at det er samme knuten som pålestikk, men endene går anderledes. Derfor er det egentlig en annen knute, og vi slår dem helt forskjellig.


Dobbelt Flaggstikk:
Denne og videre varianter med flere tørn, gjør det mulig å knyte sammen helt forskjellige taug.
Legg bukten på det tykkeste tauet, og ta så mange tørn at det tynneste lagt ved siden av hverandre i tørnene blir like bredt som det tykkeste er tykt, og du kan knyte sammen en fiskesene og en tykk fortøyningstrosse - knuten vil holde!
Er det ene tauet mye stivere enn det andre, legger du bukten med det stiveste, knyter dobbelt flaggstikk, og jeg garanterer resultatet.

dobbelt_flaggstikk

 

For andre knuter en sjøspeider bør lære, klikk her


Ett lite tips om taudimensjoner

Dimensjonen (førligheten) på tau kan oppgis både i millimeter og i tommer - men her kan du bli skikkelig lurt!
Er det oppgitt i millimeter, er det diameteren (tykkelsen) på tauet som er oppgitt.
Er det oppgitt i tommer, er det omkretsen rundt tauet som er oppgitt.
Derfor: et 7mm taug, er også 1tomme!


Lyst på enda mer?

Da vil jeg anbefale en eller flere knutebøker. Vær obs på at det står en del om både tau, knuter og surringer i speiderboken - hvis du ikke har den, bør den stå på ønskelisten til Jul eller fødselsdag - den er svært innholdsrik, og ett flott oppslagsverk for alle friluftsinterresserte. Men er interessen bare knuter, er nok en spesialbok å anbefale.
Som start, kan jeg anbefale Syvende sitt eget knutehefte, lastes ned HER.

Det er bare en bok jeg vil fraråde (og anbefale) "The Ashley Book of Knots" denne er alle "knuteeksperters" "Bibel", men er ganske krevende - du bør kunne en del om både knuter og tauverk for å få utbytte av den.

PS: Har nå kommet en ny bok på Norsk, en oversettelse av RYA sin flotte knutebok. Den bærer preg av å være oversatt av en oversetter som ikke er knuteekspert, så enkelte navn på knuter er litt "underholdning".
Men selve boken er utmerket, og du lærer stort sett alt du trenger - også litt mer avangsert:
Knop & Stikk, Forlag: Exlibriz, ISBN: 978-82-8173-149-3

for å bli god med knuter, er det kun en ting som hjelper: bli venn med tauet. Skal man bli venner, må man bli godt kjent, så skaff deg et knutetau til å trene med, syv til ti millimeter tykt, og gjerne to meter langt. da har du noe skikkelig å trene med, ikke bare en hyssing. Ta med deg tauet hvor du kan, og lek med det i ledige stunder - gjerne under bordet så du ikke ser hva du gjør - da blir dere skikkelig kjent, og du blir sikker på hva du gjør.

Ellers kan man jo i ledige stunder "plage" en speiderleder, vi legger gjerne opp til, spesielt på overnattingsturer og leirer hvor vi gjerne har perioder med god tid til litt knutevirksomhet - det er faktisk gøy!

Er du virkelig interessert, kikk også her: http://igkt.net/