logo

logo

Praktisk info

Speiderdrakten

Dette er en oversikt over hva du skal og kan bruke.

Alle i 7. Kristiansand Sjø får utdelt speiderskjerfet ved opptagelsen, og dette forventer vi at brukes på alle møter og turer - ta gjerne å merk det med navn, og gjerne telefon, da det hender det blir igjenglemt - og hvis du ikke finner det igjen må du kjøpe selv.

Speiderskjorten ser vi meget gjerne at du anskaffer, og den bør da brukes på møter, men spar den gjerne på turer - ta den dog med på leirer. Skal du delta på leir utenlands, er speiderskjorte obligatorisk sammen med mørke blå benklær.

Devoldtrøyen er spesialplagget for sjøspeidere som alle andre misunner oss. Dette er en kvalitets ullgenser med glidelås på øvre del foran, og brystlommer. Den er meget god og varm, men har ullens egenskap til å regulere varmen slik at det skal mye til før det blir for varmt - et supert plagg. Hvis du ønsker å kjøpe en, ta kontakt med enhetsleder - vi har mulighet til å kjøpe direkte fra Devold.

Alle deler unntatt Devold og genser fås kjøpt på Speidersport: http://speider-sport.no/

Eller på "Syvendes speidershop" - som er billigste i landet på Devoldtrøyer samt selger det meste av det du trenger til speiderdrakten.:
http://www.syvende.no/om-syvende/praktisk-info/514-syvendes-speidershop

 

OBS! Info om Jubileumsmerket helt nederst! OBS!

Speiderskjorten og hvor merkene skal sitte:

speiderskjorten

Venstre erme:
Her skal verdensmerket sitte øverst, det er lilla med lilje for guttene, og blått med kløver for jentene.
Under dette, syr man på deltagermerker, for leirer og annet, men de skal fjernes ved passering av nyttår slik at man hvert år har plass til årets merke(r).

Høyre erme:
Øverst: programmerkene, disse er diamantformet (firkant på høykant) og plasseres slik at en øverst, dernest to og så en nederst - slik at de danner en større diamant tilsammen når du har tatt alle.
Tar du speidersjefens topputmerkelse, plasseres denne under den komplette diamanten.
Under denne igjen plasseres fordypningsmerkene (dyktighetsmerkene) to og to ved siden av hverandre.
Har du tatt 6 eller flere fordypningsmerker, byttes disse i merkesnor du bærer rundt høyre erme på skjorten og enden i høyre lomme (gjerne med fløyte) uansett beholder du på skjorten høyeste sjøspeidermerke hvor du har tatt sertifikat, førstehjelpsmerket og tolkemerket selv om du bærer merkesnor.
For ledere: Øverst kursmerker for lederkurs, under disse, Høyeste sertifikatbærende merke i hver linje en har ( Dekkslinjen, Maskinlinjen og Bysselinjen).

Over venstre Brystlomme:
Midt over denne plasseres Sjøspeidermerket, marineblått og rundt med sjøspeideremblemet på. (ikke på siden som på tegningen over)
Til høyre for sjøspeidermerket (nærmere knappestolpen) plasseres utfordingen, og til venstre (nærmest ermet) plasseres patruljemerket - trekantet med spissen ned og bilde av patruljedyret.
Har gruppen/troppen eget merke, kan dette sys på midt over sjøspeidermerket.

På venstre brystlomme:
Midt på midtstolpen, plasseres Forbundsmerket - kløver og lilje.Under denne plasseres "Jeg er Beredt" merket for speidere, og lederstripen for ledere.
For Ass (patruljeassistent) en loddrett traktorspormønstret tripe til høyre for forbundsmerket (nærmest knappestolpen), for Peff (patruljefører) en maken også på venstre side av forbundsmerket, og for troppshjelper er tredje i midten sydd på før forbundsmerket slik at den kommer under.

Over høyre brystlomme:
Rett over lommen gruppebåndet, for oss står det "7. Kristiansand Sjø" på det. Over gruppebåndet er det en god ide å gjøre plass til Norgesbåndet, sett av litt over 2cm i høyden. Skal man bruke speiderskjorten utenlands, skal Norgesbåndet sys på her - men ikke før. Over plassen til norgesbåndet, sys kretsmerket på, for oss "Sørlandet Krets".

På høyre brystlomme:
Her skal vi ikke ha noe merke, men for de som er med i et korps (ikke musikkkorps) sys korpsmerket her - f.eks. Metodistkirkens speiderkorps, Blå Kors Speiderkorps eller Frelsesarmeens Speiderkorps. Syvende er ikke medlem av noe korps, men samarbeider med statskirken.

Speiderskjerfet:

Enhetsmerket:
Sys inn i den firkanten som mønsteret danner  med røde rammer ved 90o Hjørnet. Enhetsmerket er gult for mannskap / småspeider, grønt for speider (stifinner / vandrer) og burgunder for rover. Leder bærer samme som for enheten.
Ved overgang til høyere enhet, kan speideren beholde det gamle enhetsmerket, og sy på det nye med delvis overlapp over det gamle, slik at det nye kommer litt lenger bort fra 90o hjørnet, og slik at ca en cm av det gamle vises under det nye.
Leder med fugsjon i flere enheter, bærer på samme måte alle enhetenes merke på skjerfet, eller bærer skjærf uten enhetsmerke. 

Skjerfet:
Rulles fra den lange siden, til 90o hjørnet danner en passe snipp bak. Skjerfet bæres oppe på skjortekraven. Ledere og rovere kan om ønskelig bære WOSM´s eller forbundets  slips istedet for skjerf, dette bæres under skjortekraven, eller WAGGGS´s eller forbundets halstørkle som bæres over skjortekraven.


Devoldtrøyen:

Som sjøspeidere kan vi bære devoldtrøye, en flott genser med glidelås i øvre halvpart av fronten, og brystlommer. Den kan utstyres med skulderklaffer.

Venstre erme:
Har man sertifikat som 1. styrmann eller høyere, bærer man en hvit fløytesnor rundt venstre erme, og med båtsmannspipen i venstre lomme.
Har flaggskipet (for oss Gyda) eget merke, kan dette sys på her.

Høyre erme:
Her bæres det høyeste sjøspeidermerket hvor en har tatt sertifikat.

Over venstre brystlomme:
Midt over plasseres Sjøspeidermerket. Midt over dette, gruppemerket hvis man ønsker og gruppen har.

Over høyre brystlomme:
Rett over lommen, gruppebåndet, over dette gjør plass til Norgesbånd som kun sys på ved bruk utenlands som på på skjorten, og over dette kan du sy på kretsmerket hvis du vil.

På Skulderklaffene:
Hvis en spanderer på skulderklaffer (du må lage dem selv) bæres følgende striper:
Ass: En sølv på hver skulder
Peff: To sølv på hver skulder
Troppshjelper: Tre sølv på hver skulder
Enhetsassistent: En gull på hver skulder
Enhetsleder: To gull på hver skulder
Gruppeleder: Tre gull på hver skulder

Hvis du måtte være i tvil om noe, se også speiderbasen - om speider - drakt:
www.speiderbasen.no/?side=omspeideren.drakt

 

Annet som tilhører speiderdrakten:

Benklær:
Det er bestemt at mørke blå benklær bæres til speiderdrakten, men kun obligatorisk ved bruk utenlands. Det eksisterer ikke noen spesielle "speiderbukser" her i Norge, og vi godkjenner buksene bare de er mørke blå - gjerne mørke blå dongeri. Det anbefales til sommerbruk bomullsbukser, og for de som er spesielt interresserte, kan spesielle speiderbukser bestilles fra den Engelske speiderbutikken. Velg i så fall "aktivity trouses / shorts" ikke "smart trouses", disse er dressbukser til parade.

Den Engelske speiderbutikken: www.scoutshops.com

Speiderbelte:
Helt frivillig - for den som ønsker å være komplett.
Metallmerker fra krets og landsleirer er ment å festes i speiderbeltet.

Speiderhatt:
Den Norske speiderhatten er en blå kopi av den orginale speiderhatten som er brun. (Har mistanke om at den  tatt ut av assortementet).Hatt hvor pullen er inntrykt i fire sider, og stor flat brem.
For meget spesielt interresserte kan den orginale kjøpes fra det internasjonale speiderguttforbundets offisielle butikk: http://www.worldscoutshops.com/acatalog/Other_Clothing_and_Accessories.html
Som sjøspeidere bruker vi istedet skipperlue e.l., men fullt lovlig for den som måtte ønske.


Leirbålskappe:
Hver enkelt gruppe har vanligvis sin egen leirbålskappe, vår er marineblå med syvendelogoen på ryggen.
Det blir gjerne arrangert sying av disse før større leirer, hvor stoff kjøpes inn felles slik at kostnadene holdes mest mulig nede. Da blir det også en eller flere "sykvelder" på speiderhuset, for at det skal bli mulig å få litt hjelp og rettledning. Selve jobben må enten du og/eller foreldrene gjøre.

På leirbålskappen sys merker fra leirene du har deltatt på, merker du ikke lengere kan ha på skjorten, merker du bytter til deg eller får som gave osv. osv. Leirbålskappen blir etterhvert et kjært minne fra allt du har deltatt i og opplevd som speider, og ikke minst et godt plagg å kunne ta på om kvelden under leirer når det gjerne blir litt kadt i luften. Ikke minst også et "skryteplagg" når samlingen etterhvert vokser.

Jubileumsmerket

I forbindelse med jubileet 2009 er det blitt laget et eget gruppemerke for 7. Kristiansand Sjø.
Planen er i skrivende stund, at alle som er medlemmer jubileumsåret skal få ett merke hver, med mulighet til å kjøpe flere. 
Merket er planlagt at skal fortsette å fungere som gruppemerke etter jubileumet, og kan derfor kjøpes og bæres av alle medlemmer også senere.

På skjorten:
Midt over sjøspeidermerket som igjen skal være sydd midt over venstre brystlomme.

På devoldtrøyen:
Midt over sjøspeidermerket som igjen skal være sydd midt over venstre brystlomme. 

jubileum_2009