logo

logo

Praktisk info

Speideroppskrifter

Stens luksuslaks
Kilde : Speiderbasen

 

Du trenger 
Laksefileter
Grønnsaker
Hvitløk
Løk
Salt/Pepper (gjerne sitronpepper)
Aluminiumsfolie 

Fremgangsmåte 
Legg laksefileten i alufolien med skinnet ned (da er det dette som svir seg i folien). Strø over grønnsaker etter smak (gulrøtter, purre, selleri, brokkoli, mais etc) og løk / hvitløk. Salt og pepper etter smak (ikke for mye - det kan fint etterkrydres)
Pakk inn folien som en pose  med skjøten opp - slik at du har noe å holde i. Legges i gloskjør, 12-15 minutter.

NB! Sjekk ei pakke før du tar av alle. Serveres med ????
Evt kan du bruke ris, poteter eller som sagt; intenting..
(Red forslag til variant : Biffkjøtt biter, kyllingbiter, baconbiter, skinke osv. Har ikke prøvd selv, men tunga løper ivann ved tanken....)

Bon apetit!

Fylte poteter
Kilde : Speiderbasen

Du trenger 
Store poteter
Pølsebiter eller kjøttbiter
Løk
Salt
Aluminiumsfolie 

Fremgangsmåte 
Velg store poteter. Skjær av en hatt i den ene enden og lag et hull i poteten. Fyll den med pølsebiter eller kjøttbiter, løk, salt o.l. Sett hatten på igjen og fest den godt med noen fine, tynne friske greiner. Pakk poteten inn i aluminiumsfolie (hvis du har det med deg) og legg den i glørne.

Sjekk av og til om poteten er ferdig.

 

Innbakt pizza på bål
Kilde : Speiderbasen

Du trenger 
"Ovn":
Noen store flate stein
Et bål
En gryte
En spade el.lign. til flytte varme stein

Pizza:
Pizzadeig
Hermetiserte tomater/Tomatpuré
Løk
Oregano
Bacon, skinke, ananas, peperoni
Revet ost

Fremgangsmåte:
En innbakt pizza (calzone) har pizzafyllet inni deigen. Etter at pizzadeigen er rullet ut, legges fyllet på halve deigen. Den andre halvdelen brettes over fyllet. Husk å press deigen godt sammen sånn at ikke noe fyll faller ut.

1.      Lag et stort bål til å varme steinene.
2.      Når bålet er brent litt ned, legges steinene på bålet og bålet bygges opp på nytt rundt steinene.
3.      Mens steiene varmes kan pizzaen gjøres klar.
4.      Etter ca. 1 time er steinene varme og bålet kan gjøres klart til pizzaen. 5.      Legg steiene så tett som mulig, med den flate siden opp
6.      Pizzaen legges så på de varme steinene.
7.      Legg gryten over og det dannes en slags ovneffekt.
8.      Husk å smøre gryten før den legges på.
9.      Etter ca. 10 minutter er pizzaen ferdig.

 

Pinnebrød
Kilde : Speiderbasen

 

Du trenger 
2 kopper hvetemel
1 ts bakepulver (evt.tørrgjær)
litt salt
vann 

Fremgangsmåte

Dette er en klassisk speiderrett som det er lett å lage på tur.

Start med en stor, varm glohaug. Bland to kopper hvetemel og en teskje bakepulver i en kasserolle og tilsett litt salt. Dette eltes sammen med vann til en passende deig. Deigen rulles ut til en lang pølse og tvinnes rundt et stekespyd. Dette skal være rent for bark og gjerne varmet opp på forhånd. Stekespydet må være i bevegelse hele tiden. Brødet vil ese opp når det er ferdig.

Tips: Lag gjerne deigen hjemme før du reiser på tur.

Redaksjonen’s tips - alternativer med fyll etc.

  • Syltetøy
  • Bland revne epler, fløte og kanel.
  • Stek ei pølse. Tull deigen rundt som det var en pinne. Brødet blir stekt både utvendig og ”innvendig”. Før du spiser, tar du pølsa ut og tar i litt ketchup/sennep. Sett pølsa tilbake igjen. Nam…

 

Pølser i svøp / bacon-grill
Kilde : Speiderbasen

Du trenger:
Wienerpølse/grillpølse
Baconskiver
Pinner/tannstikker
Brød eller bakte poteter
Aluminiumfolie

Fremgangsmåte:
Rull en vanlig wienerpølse/grillpølse inn i to baconskiver og stikk det hele på en pinne. Baconskivene kan du f.eks. feste med tannpirkere av tre. Stekes over glørne til baconskivene er sprø. Spises med brød eller bakte poteter (stekt i aluminiumfolie i glørne).
 

Sten's favorittdessert nr. 1
Kilde : Smeden

Du trenger:
Vaniljeis
Popcorn (maiskorn)
Litt smør / salt
Gryte med lokk

Fremgangsmåte :

Pop corn – resten sier seg selv !
Bon àpetit!

 

Sten's favorittdessert nr. 2
Kilde : Smeden

Du trenger:
Epler
Rivjern (eller noe å rive epler med)
Makroner (den kan være litt vanskelig – lett tilgjengelig i Danmark
Mokkabønner
Kremfløte
Sukker?

Fremgangsmåte:
Denne er bare ”helt knall”
Riv eplene (skrelte hvis du vil)
Knus makroner i en bolle
Ha eplene over
Krem og mokkabønner på toppen

Bon àpetit!

Siden makroner er litt vrient å få fatt i, har Sten følgende forslag :Prøv loffbiter i stekepanna med litt sukker over eller knuste Selma kjeks.

(Red. anm : Har selv prøvd med Bixit. Det ble godt, men det manglet ”litt”)

 

S-MORE

En lekkerbisken til leirbålet fra USA:

Man trenger:
Marsmallows
Kjeks
Sjokoladebiter / sjokoladetrukket kjeks

Man trer en marsmallow på spydet og varmer sakte over bålet til den begynner å bli gylden utvendig.
Så tar man to stk kjeks + en bit sjokolade, eller bruker kjeks med sjokoladetrekk.
Klem kjeksene lett rundt marsmallowen - med sjokoladebiten imellom om ikke kjeks med sjokoladetrekk, dra ut spydet, klem sammen så marsmallowen fyller helt ut mellom kjeksene .... 
SPIS  :-)