logo

logo

Praktisk info

Pakketips For fotturer

Pakketips for fotturer i skauen eller på fjellet - også med tanke på haik.
Pluss litt overlevelsesteknikk

paatur

Få ned vekten:
En speider på ca 12 år bør ikke bære en tyngere sekk enn ca 8 kilo ved lengere fotturer. Har du trening, ved å ha lang skolevei med tung skolesekk, samt alltid bærer tung sekk på turer, kan du bære litt tyngere.
Tenk gram på allt du pakker, sparer du noen få gram mange steder, blir det flere kilo tilsammen. Husk dog - ha en kvalitet som holder.
Se også: Pakking av sekk.

Klær:aspiranttur_1
Ikke ta med mer enn høyst nødvendig; Velg enten regntøy eller vindtett (impregnert) etter forventet vær. Dra aldri med begge deler, du trenger bare en jakke til å holde deg både varm og tørr.
Legg igjen pysjamasen hjemme - sov i undertøyet. Ta ikke med mer enn høyst nødvendig, men husk det kan bli kaldt. har opplevd snestorm i fjellet i månedskiftet juli - august .... med regntøy som ytterplagg gikk det greit.

Fottøy:gnagsr_pike
Velg fortrinnsvis fjellstøvler, jaktstøvler eller marsstøvler av lær. Er disse skikkelig impregnert og pusses daglig, holder de normalt tett nok til ikke å bli våt på bena om du ikke vader rundt på de våteste stedene. Gummistøvler blir normalt for tette, og man blir klam på bena og det oppstår lett gnagsår. Velg kun gummistøvler hvis det er skikkelig vått. Skulle det bli vel vått underveis, ta først på tørre sokker, tre deretter på en plastpose på hver fot, før lærstøvlene tas på. Da holder du deg tørr, men det vil bli klamt om du går lenge med plastposene.
Joggesko frarådes, da de ikke gir noen støtte til ankelen, og ved vandring i terrenget er risikoen stor for å tråkke over og vrikke ankelen. Skoene vil heller ikke være istand til å holde den minste fuktighet ute.
Glem ikke at skikkelig fottøy må gåes inn før du bruker det på lengere turer. Læret må mykes opp i de retninger du beveger foten, og det må få forme seg til din fot før det passer skikkelig og du unngår gnagsår!

Skaffetøy:
Du trenger: en dyp tallerken, en spork (kombinert skje og gaffel - selges i velassorterte sportsforretninger) og en kopp. Velg fortrinnsvis en plastkopp med desilitermerker på innsiden - eventuellt merk av hele og halve desiliter selv - tar du med tørket mat som tilsettes vann, må du ha noe til å måle rett vannmende med. Kniv har du i beltet, det holder med den ene. Vannkanne til å hente vann trenger du ikke, men ha med en drikkeflaske / feltflaske på ca en liter.

Førstehjelp:
Hver enkelt tar med en enkeltmannspakke, 2 normale plastere og ett stort plaster.
Er dere mange, bytter en eller to ut enkeltmannspakken med en støttebandasje, Hvis mange nok, bør utvalget førstehjelpsutstyr økes med noen våtservietter med sårvask isteden for noen plaster, eller spesielle gnagsårplaster. Spesialserviettene trengs kun hvis det virkelig trengs noe desinfiserende - vanlig såpe og vann er ypperlig til normal sårvask.

Personelig hygiene:
I dag får du kjøpt "reisesett" med mini tannbørste og liten tannpastatube. Ta kun med tannbørsten og tannpastatuben (kjenner folk som sagde av skaftet på stor tannbørste for å spare vekt på fotturer). Er du alikevel innom tannlegen, spør om han har en reklametube med tannpasta du kan få - tannlegene får vanligvis et godt utvalg fra produsentene i håp om at de vil reklamere for deres tannpasta, og disse tubene er mye mindre enn "normaltuben" og ypperlig til fotturer. Ta bestandig med reklamesåpestykkene fra hotellet - uten å åpne det - ypperlig til fotturer. Hvis du ikke har samlet slike - ta med et nesten oppbrukt såpestykke.Ha såpestykket i en liten plastpose med "glidelås" istedet for såpekopp.
Velg det minste håndkleet du kan finne - badehåndkleet hører hjemme hvor du ikke skal bære langt.
Resten finner du i naturen: røsk sammen litt mose eller lyng avhengig hvor kraftig skrubb eller mykt du vil ha det - sorter vekk røtter og jord, og du har oppvaskbørste, vaskeklut, skrubb, toalettpapir og allt annet du har bruk for.

Vanntett minipakning:
Til fyrstikker, litt oppvaskmiddeel, salt, og annet du vil ha vanntett: Ta en tur innom nærmeste fotograf - det er fortsatt noen som fotograferer med "gammeldags" film i vår digitale tidsalder, og plastboksene filmrullene kommer i er vanntette. ypperlig til å pakke ting som ikke må bli vått, eller små mengder med fuktig vare du ikke vil ha overalt i sekken.

Mat:
Posene med "skikkelig turmat" er flotte men dyre. ta gjerne med noen, men kompletter med suppeposer, både middag og fruktsuppe (karbohydrattilskudd du trenger på tunge turer). Hvis du vil ha smak på drikke, prøv å finn pulver også her (gjerne sportsdrikk) - det er tull å bære vann over alle bekkene du vil passere! Ta gjerne med ferdig laget blanding til pinnebrød - tilsettes kun vann når du har lyst på noe godt - ha det i porsjonsposer med plass til nødvendig vannmengde slik at du tilsetter litt vann og knar fra utsiden av posen til deigen er ferdig - begynn med litt for lite vann og tilsett litt om gangen. Det er vanskelig å fjerne vann fra deigen om den ble rennende.
Ta alltid med en "havrepose" - ikke med havre, men med en blanding av usaltede nøtter, rosiner og tørket frukt. Dette er kjempeflott "bensin" spesielt hvis dere må gå på litt ekstra og det blir litt tøft. Ta litt om gangen i munnen mens du går, og ta små slurker med vann. Ta gjerne med sjokolade også, men aldri i "havreposen". Hvis dere virkelig må gå hardt. blir sjokolade bare kliss og ekkelt i munnen mens dere går, men flott å dele når dere har en pause.
Det holder normalt med en kjele til å koke mat i, er den ikke for liten, dobler den som stekepanne.  Hvis dere er mange kan det være greit med to. Rørepinne lager du av nærmeste kvist (IKKE ROGN - den smaker vodt!) med kniven. bare tull å dra med hele kjøkkenet.

Natteleie:uteligger
Du må ha et liggeundelag, men la luftmadrassen bli igjen - den er blytung! De selvoppblåsende liggeunderlagene er svært behagelige, men veier også mer enn de tradisjonelle. Er det sommer og i "lavlandet" klarer du deg utmerket med de tynneste - det går faktisk bra med en bit presenning. Er det i høyfjellet vil jeg anbefale noe litt tykkere - og er det vinter trenger du et skikkelig et.
Selve soveposen må du velge etter årstid, men ligger teltet igjen hjemme må du ha et yttertrekk når du sover for å holde den tørr. Du kan selvfølgelig kjøpe et grevlig uteliggertrekk, men dette er DYRT. Sy gjerne selv med vanntett stoff på undersiden, og et pustende som lar seg impregnere på oversiden - før du drar impregnerer du oversiden grundig. Lag en løpegang i hodeenden med en løpesnor du kan dra sammen åpningen med for bedre å holde varmen.
Skulle det bli kaldt, har du mest mulig under deg - det du ligger på blir klemt sammen slik at det blir lite luft der, og isolasjonen blir dårligere - derfor trenger du mere under enn over deg for å holde varmen. er soveposen i tynneste laget for årstiden, kjøper du noen meter med tykk flanell, og syr en innerpose du har på innsiden av soveposen. Er soveposen fremdeles for kald, kan du få strikket en "posehygge" - strikkes av litt grovt garn, med de tykkeste strikkepinnene du noensinne har drømt om - skal minne om en helsetrøye, og brukes mellom soveposen og lakenposen (flanellposen). Du kan også i nødsfall forsterke posen ved å tre en papirsekk på fotenden av soveposen før du drar på yttertrekket, eventuellt legge flere lag avispapir mellom sovepose og yttertrekk.
Er det trangt i gapahuken og fotenden av soveposen stikker ut, eller du er redd det kan bli kaldt på bena, stikk fotenden av soveposen ned i ryggsekken når du legger deg - det både hjelper på varmen, og holder deg tørr.
Ett annet knep hvis det er kaldt, er et kraftig måltid rett før du kryper til køys. Når du fordøyer maten, dannes en masse varme, og det skal mye mere til før du fryser om natten.
Ønsker du et mykt underlag, kapper du en masse småkvister, stikker disse på skrå ned i bakken der du skal ligge i ca 45 grader vinkel, og tett som fjærene på en fugl. Oppe på dette legger du så liggeunderlaget og har en flott "fjærmadrass" å ligge på.

Skulle du komme ut for helt ekstreme forhold, eller soveposen ødelagt / igjenglemt hjemme, kan du prøve følgende:
Prøv å få opp et stort nok stykke torv, stort nok til at du kan ligge under og brett det til siden - fortrinnsvis på fjellgrunn. Tenn et bål der du skal ligge, og varm både deg selv og bakken/fjellet der du skal ligge. Når du køyer feier du vekk mest mulig av asken og ALLE glørene (pass på å slokke godt), tar på allt du har av tøy og annet, legger deg ned der bålet var, og brer torven over deg. Du må regne med å bli både svart og skitten, men fortsatt i live neste dag.

tommy_nr_5_tommy_sleeps_out