logo

logo

Praktisk info

Pakking av sekk

Pakking av sekk:
Dette er litt om plassering av utstyret i sekken, slik at den blir bedre å bære, og lettere å finne frem i. Ønsker du en liste å pakke etter, se: Pakkeliste for leir, ser du etter spesialtips for fotturer og litt overlevelsesteknikk, se: Pakketips for fotturer.


Hovedregelen:
Skal sekken kjennes lettest mulig ut, og være god å bære, er hovedregelen: tunge ting helt inn til ryggen, og høyest mulig opp (ikke høyere enn mellom skulderbladene). Skal du gå på ski, skal tynggdepungtet fremdeles være nærmest mulig ryggen, men flyttes lenger ned (dette for lettere holde balansen).


Sekketyper:
Bruker du en pakkrammesekk: sekken henger på en ramme av aluminiumsrør, og polstring og bæreseler er igjen festet til rammen. Da trenger du ikke tenke så mye på polstring av harde og kantete gjenstander, annet enn for å beskytte andre ting som er i sekken. Bruker du en anatomisk sekk: Har ikke ramme, og sitter helt inntil ryggen, vanligvis utstyrt med spiler men følger kroppens bevegelser og vrir seg etter den. Da må du tenke på at harde og kantete gjenstander pakket inntil ryggen må polstres, ellers vil de gnage mot ryggen hele tiden mens du går. Det finnes også sekker som er konstruert som en mellomting, så du må lære din egen sekk å kjenne med hvordan slike ting vil kjennes mot ryggen.


Sekken, stedet du oppbevarer posene med utstyr:
Stapper du allt direkte nedi sekken, blir det fort kaos og du må nærmest helle ut innholdet for å finne noe. Venter du vått vær, er det første du har i sekken, en søppelsekk som "for" slik at du holder utstyret tørt. Alle skikkelige sekker er ritignok impregnert når de kommer nye fra fabrikk, men når ting gnager mot sekken under gange, kan du ikke vente det holder så veldig lenge. Har du mye penger du ønsker å bruke, finnes det regntrekk å få kjøpt, men det vil jeg kun anbefale hvis du virkelig blir en aktiv turgåer og bruker sekken mye.
Neste trinn er poser som man oppbevarer utstyret i. De fleste posene bør være av stoff, slik at det ikke blir for tett, men ta også med plastposer til skittentøy og vått tøy, samt noen ekstra - f.eks. til å trekke på utsiden av sokkene før du tar på lærstøvlene hvis det blir for vått til at de holder tett.


Systemet i sekken:
Grunnsystemet med pakking, går ut på: Det du ikke trenger før fremme på leirplassen, eller reserveutstyr du ikke vil trenge rask tilgang ti, går i bunnen av sekken. Klær du kan få bruk for underveis, rulles sammen og pakkes på høykant, slik at det er lett å få tak i uten å måtte "grave" nedover i sekken. Fotapparat og kikkert kommer rett under lokket, gjerne polstret med en eksta genser e.a hvis du skulle snuble - hvis du ikke vil ha det fremme i snor rundt halsen. Førstehjepsutstyret i den ene sidelommen, "havreposen" med nødproviant hvis du trenger påfyll av energi, sjokolade, appelsin osv i den andre. Ha aldri knusbart i sidelommene da disse er utsatt når du snubler! Regntøyet er enten rett under lokket, eller i sidelommene om de er store nok. Drikkeflaske eller feltflaske henger enten i beltet, eller er rett under lokket helt inn til ryggen. Har du med øks eller lignende ting, pass på å ha på eggbeskytter eller polstre eggen, ikke for å beskytte øksen, men deg selv og det andre du har i sekken. Er det fottur, plassere du øksen helt inntil ryggen med øksebladet oppe omtrent ved skulderbladene med skaftet nedover langs ryggraden (husk polstring hvis anatomisk sekk). Skal du på skitur snur du øksen opp ned, med øksebladet langt nede i sekken, og skaftet oppover langs ryggraden.Andre tunge ting gjør du maken med, også tunge klær (bør unngås) nærmest mulig ryggen, og vekten også justert sideveis slik at sekken ikke blir sidetung.


Sovepose - liggeunderlag - telt / presenning:
Dette er volumiøse ting som trenger litt omtanke: Soveposen er viktigst at er tørr, så hvis du har plass, stappes den nederst i sekken. Vanligvis har du ikke bruk for den før du er fremme ved overnattingsplassen. En del sekker kan snøres helt sammen i toppen under lokket, og lokket har lange festereimer for å kunne feste liggeunderlag, telt eller presenning under.  Hvis ikke se om ikke det er en form for hemper pakkreimer kan smettes under, slik at det kan snøres fast oppe på lokket, og på en del sekker også under sekken. Hvis slike ikke finnes, og du allerede har kjøpt sekken, bør du vurdere å sy på noen som pakkreimer kan festes i - ta gjerne kontakt først med en speiderleder eller annen slik at du får gode råd om plassering. Kan du feste både over og under sekken, fester du over ved fotturer, og under sekken ved skiturer. Må du utnytte plassene både over og under, tyngste øverst ved fotturer, og nederst ved skiturer. Pass endelig på å bruke skikkelige pakkreimer som kan strammes enkelt, aldri still med sakene surret fast med tau, hyssing eller annet tilfeldig. Henger noe å dingler frem og tilbake når du går, vil musklene dine hele tiden kompensere for dette, og tapper deg for krefter. Ta gjerne å rull liggeunderlaget utenpå noe annet du vil surre på utsiden av sekken.


Tilpassing av sekken:
Skal du bære sekken lengere enn bare noen få meter, må du passe på å ha en sekk som er avpasset til din rygglende. De fleste sekkene kan reguleres en del, men må ikke være lengere enn at nedre polstring hviler mot korsryggen, ikke mot baken. Bærereimene justeres slik at sekken bæres inntil ryggen, og ikke henger lant nedpå. Flere sekker har mulighet til både å regulere lengden på bærereimene, men også "trekke" sekken inntil med egen regulering etter at sekken er tatt på ryggen. Har den hoftebelte, skal dette henge på hoftekammen, deretter kan bærereimene slakkes ørlite til du har en behagelig fordeling av vekt mellom hoftene og skuldrene - løsner du for mye, blir sekken vinglete øverst, og du bruker unødig mye krefter mens du går. Få hjelp av en erfaren første gangene, en godt tilpasset sekk kjennes bare halvparten så tung som en som overhodet ikke passer til deg!

Tips for å få tung sekk på ryggen:
Skal du ha en tung sekk på ryggen, er greieste måten å sette den ene foten litt ut, gjerne plassert oppe på noe. Så tar du tak i bærereimene, og løfter sekken opp på kneet. Pass på at du har den siden av sekken som skal være inn mot ryggen, vendt mot deg. Så stikker du armen på samme side som kneet du har sekken på inn gjennom bærereimen du skal ha på den skulderen, bøyer deg mot sekken samtidig som du vrir deg slik at du får bærereimen opp på skulderen, og det er bare å svinge sekken opp på ryggen og rundt mens du tar belastningen på den skulderen du allerede har reimen over. Tilslutt tar du andre armen igjennom den andre bærereimen, og får sekken skikkelig på plass.
Har du hoftebelte, tar du nå på dette, og regulerer tilslutt slik at sekken sitter godt på ryggen.