logo

logo

Praktisk info

Bekledningstips vinter

Undertøy:

Ull / superundertøy finnes i mange varianter. Ull har den egenskapen at det isolerer best, og i motsetning til andre fibre også når vått. Syntetfibere har den egenskapen at det transporterer bort fuktigheten bra.
Med andre ord, skal du ta pauser underveis, kunne sitte ned og kose deg, så er høy andel av ull det rette valget. Skal du derimot løpe i en konkurranse, ikke ha pauser, men skal rett i dusj eller skifte når fremme er det rette høy andel kunstfiber.
Selv om du planlegger å løpe fort hele veien, tenk på at om du ikke deltar i et renn hvor det er førstehjelpere langs løypen, kan du bli liggende en tid før du får hjelp hvis du har uhell og blir skadet. Derfor bør du i de aller fleste tilfellene velge en type med noe ull.
Husk at 1mm med ull undertøy, isolerer like mye som 1cm med ull lenger ut! Glem heller ikke at ekte ull har evnen til å "regulere" mye bedre enn andre typer fiber. Hvis du er redd for at ekte ull rett på huden vil klø, må du sjekke hvilken behandling ullen har fått. Ull som inneholder sitt naturlige fett - lanolin, vil ikke klø, men er dette vasket ut, har ull en tendens til å klø. Sjekk derfor at undertøyet du skaffer har lanolinet i behold, og pass på å bruke spesielt vaskemiddel for ull - ikke det vanlige du vasker annet tøy i.

De isolerende mellomlag:

Mange bommer og velger å ta på en tykk genser. Problemet du da får, er at du bare kan velge mellom å ta den av og fryse, eller ha den på og koke. Ta heller med flere tynne, så kan du regulere etter behov.

Vindtett ytterst:

Pass på at det ytterste laget er skikkelig vindtett. Hvis ikke, vil du fryse så snart det begynner å blåse. Ikke velg ytterplagg med tykt for, fordi da kan du ikke lufte ut fuktigheten mellom det isolerende laget og det vindtette laget. Passer du på å velge plagg som gir mulighet til å lufte ut overflødig varme og fuktighet, men kan stenges i skikkelig dårlig vær vil du klare deg godt. Faktisk er en anorak eller tilsvarende det beste du kan velge. Glem for all del ikke vindbukser og gamasjer. Vindbusene er meget viktige når det begynner å blåse, bare husk å få dem på før det blåser så kraftig at det er umulig å kle seg. Gamasjene eller snelås (lave gamasjer) hindrer sne i å komme ned i fottøyet, og du holder deg tørr på benene. Uten blir du våt, får gnagsår pga fuktigheten, og vil fryse på føttene.

Varmedress:

Flott når du skal sitte i ro, eller ta det rolig. Som turplagg er den svært dårlig. Hovedproblemet med varmedressen, er at foret og det vindtette stoffet ytterst henger sammen. Derved er lufting mellom det isolerende laget og det vindtette umulig, og all fuktigheten vil kondensere i ytre del av det isolerende laget. derfor vil det etterhvert bli vått, og isolasjonen mister evnen til å holde på varmen - du vil fryse.

 

Lue, skjerf og votter:

Er også viktige. Her igjen er ull viktig. Hvis jakken / anorakken har en god hette, holder det med en god ullue, men mangler hetten, må luen også ha et vindtett lag ytterst.
Skjerfet er et utmerket plagg, både så en kan skjerme seg for kulde samtidig som en åpner det vindtette plagget øverst for å lufte ut overflødig varme samt kvitte seg med fuktighet. Gir også mulighet til å regulere veldig enkelt og raskt hvor tett en vil ha det rundt halsen.
Vottene bør også være i ull, og med vindvotter ytterst. Såkalte "polvotter" hvor for og vindtett lag sitter sammen har flere svakheter. Disse har kunstfiber til isolasjon, og mister all evne til å isolere når de blir våte. Du kan ikke ta av "vindvottene" når det er varmt, så å regulere varmen går ikke. Har du ullvotter og vindvotter har du muligheten til både ta på to par ullvotter når det blir virkelig kaldt, og du kan bytte innervottene om våte og tørke de andre (uansett varmer ull oså når vått).