logo

logo

Praktisk info

Fuglekasser - mål og byggebeskrivelser / tips

Hvorfor henge op fuglekasse(r)

Mange speidere liker å bygge fuglekasser, og fuglene har også stor nytteverdi for oss.
Meisefugler spiser store mengder innsekter, spesielt sort-hvit fluesnapper hvor en familie i løpet av ett år spiser ca 50Kg med mygg som er deres ynglingsføde.
Foruten slik nytte, betaler fuglene husleien med vakker sang, og de er hyggelige å kunne holde litt øye med.

Vedlikehold:

Fuglekassene bør rengjøres en gang i året for gamle redematerialer av to grunner:

1: De bygger uansett nytt rede, og med flere reder på hverandre er det økende risiko for at hakkespetter eller andre kan nå ungene igjennom fjygehullet

2: Fuglene plages av fuglelus, og disse kan overvintre i det gamle redet, og smitte den nye familien - gjøre bestanden av lus i redet betraktelig høyere enn nødvendig - OBS!! OBS!! Diss lusene kan ikke overleve på mennesker, men man kan bli bitt en gang av hver lus, så benytt hansker - anbefaler de billige "oppvaskhanskene" i gummi så slipper man dette.

Rengjøringen må gjøres etter at ungerne har forlatt rede / kasse, og i god tid før fuglene begynner å tenke på redebygging tidlig neste vår.


Når du henger opp fuglekasse tenk på følgende:

Ikke heng den så den henger i direkte solsteik hele dagen - du ønsker ikke stekte unger og egg. Heng dem på nordsiden av treet, eller slik at de har skygge mesteparten av dagen - gjerne sol morgen og kveld.

Ikke skru eller spikre i trestammer - virus og fuktighet som kan skade treet får en lett adgang, samt skal treet sages senere ødelegges sagen.
Bind dem fast med en sterk snor, og for å unngå at denne "struper" av treet når det vokser er det en god ide å plassere noen kongler mellom snor og trestamme.

Hvis du maler / beiser kassen, lukter det av dette og de fleste fugler vil det / de første årene sky kassen.

ALDRI plasser "sittepinne" på utsiden av flyvehullet - beboerne har ikke noen glede av den, mens små rovdyr og fugler vil ha stor glede og få en lett jobb med å forsyne seg av egg / unger.
Sikre også flyvehullet enten med en blikkplate med samme størrelse hull, eller tett med storhodet stift banket inn ellers er det lett for hakkespett eller gnagere å utvide flyvehullet for å forsyne seg med egg / unger.

 

Linker til oppskrifter:

http://viten.ntnu.no/lagdinegen/45fuglekasse.pdf

http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

http://ut.no/artikkel/1.7050962

 

Se fuglene på nært hold:

Vet enkelte ønsker å kunne se hva som skjer i hjemmet til "leieboerne", og det er i handelen fuglekasser som selges komplett med "overvåkningskamera".
Bygger man kassen selv, kan slike overvåkningskameraer kjøpes betydelig billigere flere steder enn en "ferdig" løsning ;-)