7. Kristiansand Sjø

Å være leder i Syvende

7. Kristiansand Sjø søker stadig nye engasjerte ledere som ønsker å bidra for at barn og ungdom skal ha en fin tid i speideren og lære nyttig ting om friluftsliv og sjøvett.

Syvende er en veldrevet gruppe, med stabil god medlemsmasse, god økonomi, mange flinke ledere, fungerende administrasjon, et aktivt styre, dugnadsgrupper og foreldreforening.

Det å bli leder i en enheter hos oss, betyr at en kommer inn i en veldrevet ledergruppe sammen med 7-8 andre ledere. Her er det mye gøy, sosialt og veldig lærerikt.

Ledere har også noen fordeler

Barn til ledere blir prioritert hvis det er flere som ønsker å bli speidere enn vi har plass til i det årlige inntaket av nye speidere. Men da forventes det at en stiller opp og er delaktig i enheten. Vi er selvfølgelig klar over at mange jobber skift, samt kan ha flere reisedager på jobb osv., så det er langt ifra noe krav om å "alltid stille». Ledere har også rabattert pris på leie av speiderhuset til fester eller andre arrangementer. I tillegg har medlemmer ved konfirmasjon fortrinnsrett til leie fremfor ikke medlemmer.
Ledere har også rabattert pris på våre kurs / eksamen for Båtførerprøven og VHF / SRC.

Vårt utstyr, båter, kanoer og hytter kan fritt benyttes av våre ledere.

Her følger svar på noen av de mest vanlige spørsmålene rundt det å bli speiderleder

Jeg er ikke et friluftsmenneske, kan jeg være speiderleder? En av speiderens viktigste oppgaver er å lære barn å bli glad i naturen. Alle praktiske ting som å sette opp telt, hogge ved, tenne bål, m.m. kan du lære av lederne i gruppen. Det settes også opp egne kurs for nye speiderledere uten speiderbakgrunn.
Speideren har også mange andre aktiviteter på programmet enn friluftsliv. Kanskje har nettopp du en fritidsinteresse eller et yrke som speiderne kan ha nytte av? Det viktigste er at du er interessert i å være til stede sammen med speiderne og de andre lederne en kveld i uka.

Må man ha erfaring med båt? Nei, man trenger ikke noe erfaring med båt. Mannskap, som er de minste speiderne, starter med robåt, og går senere til seil-joller. Dermed kan man som leder følge utviklingen, og selv prøve ut båtene etter hvert som tiden går.

Hvor mye tid tar det å være leder? De fleste føler at de har det for travelt. Derfor pleier vi å si at du kan starte med en "prøveperiode" - uten noen forpliktelser. Hvis du liker deg i speideren, finner du tid. Og jo flere vi er som engasjerer oss for egne og andres barn, desto flere er det å dele oppgaven med. Da bruker hver enkelt mindre av sin fritid.

Lederne i en gruppe samarbeider om å legge opp programmet, og da tas det hensyn til hvor mye den enkelte ønsker å bruke av sin fritid. Vi tar høyde for at ikke alle kan være til stede hver uke. Også du som har skiftarbeid eller har stor reisevirksomhet kan være speiderleder. Mange ledere begynner i det små, men erfarer at det gir dem så mye tilbake at de etter hvert ønsker å ta på seg flere oppgaver.

Jeg vet ingenting om speideren – kan jeg da bli speiderleder? Mange ledere har aldri selv vært med i speideren som barn. Dette er absolutt ikke noe problem. Du klarer deg bra også uten den erfaringen.

Koster det mye penger å være leder? Alle fritidsaktiviteter koster noe, men speideren stiller ingen spesielle krav. Den største investeringen ligger i turutstyret - et godt regntøysett, en sovepose og en ryggsekk. Det holder! Så kan du alltids supplere med annet spesialutstyr om interessen skulle øke. Gruppen betaler alle kurs i speiderregi for våre ledere, samt kontingenten i Norges Speiderforbund.

Må jeg kunne knuter? I speiderboka står oppskriften på det meste! Gjennom erfaring og læring fra med-ledere tilegner du deg kunnskap om førstehjelp, naturen, bruk av kart og kompass og mye, mye mer. Den kloke vet ikke alt, den kloke vet å spørre! Og speiderne lærer først og fremst av hverandre. Som speiderleder får du dessuten sjansen til å delta på gode kurs hvor du kan lære mange nye, praktiske ferdigheter.

Må jeg være kristen? Å være kristen er ikke noen forutsetning for å bli speiderleder. Vi forventer imidlertid at du møter med åpent sinn og ikke motarbeider kristne verdier. En speiderleder er også en speider, og avlegger speiderløftet.

Vil ikke mine barn synes det er flaut å ha meg med på turer og leirer? De yngste barna synes det er trygt å ha mor eller far med på tur. De litt eldre finner etter hvert ut at det kan være fordeler med det - og du som voksen får sjansen til å dele opplevelser og gleder med barna dine. Dessuten behøver du ikke å være leder for egne barn. Ofte velger speiderforeldre bevisst å være leder i en annen enhet enn i den enheten barnet sitt er i.

Egenskaper for å bli leder? Vi søker etter positive og engasjerte voksne som ønsker å være med oss som ledere i sjøspeidergruppen vår. Du må ha et ønske om å bruke tiden på andre sine barn, og bry deg om frivillig arbeid for barn i nærområdet.

Er det noen andre krav? Ja - for å bli godkjent leder i Norges Speiderforbund, må en framvise samme Politiattest som for å jobbe i barnehage og/eller lederfunksjon i en hvilken som helst barne- og ungdomsorganisasjon. Søknadsprosessen rundt dette er veldig enkel, og vi er behjelpelig med å tilrettelegge og veilede til dette.